top of page
1.png

Spirituele groei is de primaire reden om te mediteren. Dit zijn de neveneffecten van meditatie:

 

Fysieke, mentale en emotionele

voordelen van meditatie

 

Beleef door meditatie op elk gewenst tijdstip verfrissende ogenblikken van rust, evenwicht en vrede. Terwijl je ontspant voel je je stress wegvloeien. Ontdek hoe door meditatie je gezondheid op het lichamelijke, het mentale en het emotionele vlak verbetert.

 

Lichamelijk voordeel van meditatie

 

Door stress te verminderen kan meditatie je fysieke gezondheid verbeteren. Een van de lichamelijke voordelen is dat het risico op stress gerelateerde ziektes daalt.

 

Onderzoekers op medisch gebied en artsen hebben over de werking van stress op het lichaam gerapporteerd. Een aantal ziektes zijn het resultaat van stress. Daarom raden artsen hun patiënten meditatie aan als middel om stress te reduceren. Dit omvat ook mediteren voor het omlaag brengen van de hartslag en van de bloeddruk. Ze raden meditatie zelfs aan om de lichamelijke reacties van het immuunsysteem te verbeteren. Zelfs ziekenhuizen en klinieken bieden cursussen in meditatie voor patiënten aan.

 

Voordelen van meditatie voor de geest

 

Meditatie leidt tot een diepe staat van ontspanning en geestelijke rust die mentale voordelen biedt.

 

Studies hebben aangetoond dat meditatie een positief effect heeft op de hersenen en dat het geheugen beter wordt. Ook concentratie, aandacht en focus worden beter. Meditatie kan de concentratie bij sport, studie, werk en hobby’s verbeteren. Als we gefocust zijn, kunnen we onze effectiviteit en productiviteit verhogen. Sportlui en atletische kampioenen hebben gerapporteerd, hoe meditatie hen helpt beter te focussen tijdens de voorbereiding voor wedstrijden op het hoogste niveau in hun tak van sport.

 

Voordelen van meditatie op emotioneel gebied

 

Meditatie leidt tot innerlijke rust en vreugde, waardoor ook je emotionele welbevinden kan toenemen. Door meditatie kunnen angst en depressie die door hopeloosheid en teleurstellingen in het leven zijn ontstaan, afnemen. Als angsten en/of depressies veroorzaakt zijn door emoties, zoals zich geïsoleerd of eenzaam voelen, of verdriet hebben door een verlies in het leven, kan meditatie een aanvulling zijn op professionele hulp.

 

Tijdens de meditatie kom je in contact met een innerlijke plek van blijdschap en vrede, waardoor positieve gevoelens toenemen. Je beseft dat er voorbij de dagelijkse problemen die emotionele pijn veroorzaken een innerlijke bron van vreugde bestaat, waarmee je in contact kunt komen en waardoor je blijer wordt. Meditatie helpt je energetisch weer op te laden, op te frissen en te verjongen.

 

Als je je gelukkiger voelt, ben je kalmer en evenwichtiger. Daardoor ontstaat een effect dat zich uitbreidt en uitstraalt naar anderen. Meditatie kan relaties met familieleden, vrienden, partners, collega’s en zelfs met buren en de gemeenschap verbeteren.

bottom of page